Potrivit Torei, cât de lung ar trebui să aibă părul unui bărbat? Ce fel de tunsoare este permisă, dacă este într-adevăr permisă?

Răspunsuri

10/18/2021
Hare Huhtala

Tora nu specifică nicio regulă cu privire la lungimea sau forma pe care ar trebui să o aibă părul unui bărbat. Dar există câteva reguli legate de păr în cadrul legii Torei.

  • Torah interzice „rotunjirea colțurilor” capului. (Levitic 19:27)
    Aceasta înseamnă că este interzis să vă bărbiți periutele (pe'ot) până la vârful urechii și să vă faceți linia părului egală pe toate părțile capului. (Există câteva opinii diferite cu privire la locul unde este „vârful urechii” - vezi ilustrația de mai jos.)
    În mod tradițional, această poruncă este interpretată ca nici măcar să nu taie niciun fir de păr deasupra obrazului, lăsând perciuni scurte.
  • Unii evrei păstrează chiar și obiceiul de a prelungi părul de pe părțile laterale ale capului ca reprezentare simbolică a acestei porunci. Aceasta este ceea ce oamenii știu astăzi ca „payos”, purtat faimos de evreii hasidici. Aceasta nu este o poruncă a Torei în sine și nici nu este văzută ca una. Este doar un obicei ulterior care este menit să sublinieze importanța poruncii.
  • Un nazireu ar trebui să-și crească părul lung și îi este interzis să-și tundă deloc părul, fie că este vorba de firele de cap sau de barbă (vezi Numeri 6: 5).
  • În cele din urmă, în iudaismul ortodox modern există o tendință generală de a se încrunta asupra bărbaților care își cresc părul lung. Dacă este vorba de o problemă religioasă reală sau doar de o problemă socială, este discutabil. În copilărie, impresia mea a fost că problema principală este că părul lung este considerat feminin și acțiunea feminină ca bărbat este considerată a fi interzisă de porunca care interzice bărbaților să poarte îmbrăcăminte pentru femei și invers (vezi Deuteronom 22: 5).
  • Nu am menționat barbă, care este o altă problemă mai complicată în cadrul iudaismului, dar o voi lăsa pentru altă dată.
Schertz
Părul meu este stratificat. Există soiuri de coafuri pentru păr stratificat. Toate acestea sunt foarte uşor. Am încercat toate acestea și este simplu minunat pentru părul stratificat. Incearca astea! :) ...

Lasă o recenzie