Există o scenă iconică în Disney’s Mulan în care personajul titular își tunde părul cu o sabie. Chinezii antici s-au tuns?

Răspunsuri

10/18/2021
Fowkes

Încordați-vă, sunteți pe cale să obțineți un curs de istorie.

Înaintea dinastiei guvernate de străini (Qing), nimeni nu s-a tuns. Au venit cu diverse stiluri de susținere pentru a-l ține departe de drum. Învățăturile confucianiste au afirmat că părul este un dar al părinților. Tăierea lui a fost o rușine, chiar limitându-se la auto-mutilare. (Două excepții: deținuții au fost forțați să-și poarte părul tăiat scurt, iar călugării și călugărițele budiste practicau tonsura.)

În dinastia Qing, străinii cunoscuți sub numele de Manchu au preluat conducerea și au ordonat chinezilor să adopte maniere de îmbrăcăminte manchuriene - inclusiv coada. Coada era o împletitură de păr în spate, în timp ce partea din față și partea de sus a capului erau bărbierite. Aceasta a fost pentru bărbați. Femeile încă făceau ceea ce le plăcea cu părul lor.

Apoi a venit era modernă. Comuniștii lui Mao și naționaliștii lui Chiang Kai-Shek ar fi putut să aibă diferențe, dar au fost de acord că coada este o legătură cu învechirea și a trebuit să meargă. Comuniștii au crezut că părul lung este o declarație burgheză inutilă, așa că femeile care au susținut revoluția s-au decis asupra boburilor și a altor stiluri scurte.

La fel ca în majoritatea lucrurilor, problema a fost mai relaxată odată cu trecerea timpului.

***

Oricum, Disney a făcut lucrul în care au ales simbolismul occidental peste cultura reală. În cultura occidentală, o femeie care își tăie părul este văzută ca o rebeliune. Mesajul pe care îl primim este „patriarhatul este BS și voi face orice naiba vreau”.

În poveștile originale, Mulan este un model de virtute. Nu un rebel împietrit. Actul ei de subversiune a fost despre salvarea familiei și salvarea patriei sale. Când și-a tuns părul cu o sabie în film, mesajul pe care îl primește un public conștient din punct de vedere istoric este „Deci, ea doar ... face rușinea cu un pas mai departe ????”

De asemenea, a fost probabil pentru artiștii care au lucrat la film. Bărbaților și femeilor trebuia să li se deosebească, așa că alegeți un marker evident.

***

În cele din urmă, nu încercați să vă tundeți cu o sabie. Doar nu.

Magda
Există atât de multe instrumente pe care le putem folosi pentru a ne ondula părul, dar cea mai rapidă modalitate de a obține bucle pline de corp este de a folosi o baghetă de curling. Motivul pentru care acest lucru este eficient este că un butoi de curbare se încălzește la o temperatură constantă pe întreaga tijă, aceasta înseamnă că, atunci când vă înfășurați părul și îl țineți acolo timp de 10-...

Lasă o recenzie